# Statewide Environmental Flows Workgroup

A Workgroup of the California Water Quality Monitoring Council

# **Meeting Agenda**

Date: November 13, 2018

Time: 9:30 am – 3:00 pm

**Location:** Natural Resources Agency/Department of Water Resources – 1416 Ninth Street, Sacramento, CA 95814 – Conference Room 1131

Join webcast remotely: Join Skype Meeting

Trouble Joining? Try Skype Web App

### Conference phone line: +1 (916) 562-0861; participant code 1314293#

### Mission of the Workgroup

The mission of the California Environmental Flows Workgroup is to advance the science of ecological flows assessment and its application for supporting management decisions aimed at balancing natural resource needs with consumptive water uses to establish environmental flows. The mission will be accomplished by providing a forum for coordination and technical exchanges among government agencies, academic institutions, tribes, and non-governmental organizations in California focused on understanding environmental flow needs and establishing ecological flow criteria grounded in science. The workgroup will strive to improve agency and public access to ecological and environmental flow data, information and tools related to ecological flow assessments, and to provide a common vision for use of tools and science-based information to support sound decision making.

# Agenda Items

- 1. Introductions | 9:30 9:45 (15 minutes) |
- 2. Recap and update on action items from last meeting | 9:45 10:00 (15 minutes) |
  - o FFC Webinar
  - o Website
  - o Finalize charter
- 3. Round robin updates from workgroup participants | 10:00 10:30 (30 minutes) |
- 4. Update on E-flows Glossary | 10:30 11:00 (30 minutes) |

# Break | 11:00 - 11:15 (15 minutes) |

- 5. Tier 1 product updates | 11:15 11:45 (45 minutes) |
  - o Update on functional flow calculator/website

- o Update on functional flow models
- Summary of fish and bug endpoint analysis
- Sample applications of Tier 1 products

### Lunch | 12:00 – 1:00 (60 minutes) |

- 6. Statewide geomorphic classification | 1:00 1:45 (45 minutes) |
  - Overview of objectives and approach
  - o Use in Tier 2
  - Status of field work
  - Expected products and schedule
- 7. Sharing and Pairing Data Collection Sites | 1:45 2:15 (30 minutes) |
  - o Discuss how to best track and coordinate data collection sites between multiple groups
  - o Discuss the idea of collecting different types of data at "Paired Sites"
  - Discuss sharing site access permission or knowledge of public lands and cooperative landowners
- 8. Future webinar topics | 2:15 2:35 (20 minutes) |
- 9. Potential topics for February 12 meeting (at CalEPA Building) additional items added during meeting | 2:35 2:45 (10 minutes) |
  - Presentation of natural flows database
  - Rate of depletion from SGMA plans how to relate to environmental flows
    - ✓ Communicate with key groups on the products of this group
    - ✓ Identify potential case studies
  - o Initiation of developing Tier 2 decision tree/flow chart
- 10. Wrap up and action items | 2:45 3:00 (15 minutes) |